MMM - Még mindig Mahurin, most épp 1996-ból.

A Metallica számára ez az év az újrakezdésről szólt, 5 év szünet után kiadtak egy mind a mai napig erősen vegyes érzelmekkel fogadott (szerintem zseniális) albumot 'Load' címmel, amiről egymásutánban másolták ki a kislemezeket, kissé sután, mert a zenei irányváltást ugyan ezek (Until It Sleeps, Hero Of The Day) sikeresen kommunikálták a rajongók felé, azonban egy igazi dögös, riffelős Metallica-opuszra is komoly igény mutatkozott volna - és ezt az igényt sajnos csak az USA lakóinak részére elégítette ki az Elektra (Hetfieldék ottani kiadója), az európai piacra maradt a country-ballada 'Mama Said' Anton Corbijn kissé félresikerült klipjével kísérve. Az Atlanti-óceán túlpartja azonban halmozottan jól járt, nemcsak a 'King Nothing' kislemezt kapták meg, hanem hozzá Matt Mahurin brilliáns klipjét is, amit azért pár alkalommal itthon is lehetett látni.

Mahurinnak ez a második találkozása volt a san franciscóiakkal (az elsőről majd később, higgyétek el, megéri rá várni, össze kell magam szedni nagyon ahhoz a posthoz), a forgatás helyszínéül pedig egy kanadai erdőszakasz szolgált.

Matt legjobb szokása szerint erősen szimbolikus narratívát vezet elő, amelyhez remekül fényképeszett performansz-jeleneteket illesztett.

A történet középpontjában egy király-figura áll, aki méltóságteljesen fejére helyezi magas aranyozott (de nyilvánvalóan papír) koronáját, majd nekivág birodalma széltének-hosszának...és mindenhol otthagyja 'felségjelét'. De rossz az, aki a rosszra gondol, mindössze egy-egy papírkoronát hajít el maga mögött, amerre jár. Nem tudunk meg a királyról semmit, hogy pontosan min is uralkodik, hogy igazságos-e, vagy éppen egy zsarnok, egyszerűen csak azt látjuk, hogy itt térül, ott fordul, és mindenhol otthagy egy-egy papírsüveget. Mindeközben persze fúj a szél, süvít a hóvihar, de a királyt nem riaszthatja vissza semmi sem, csak megy-megy és dobálja folyamatosan a koronákat.

Hasonló környezetben láthatjuk az együttes tagjait is, James Hetfield egy yukoni prémvadászra emlékeztet, Lars Ulrich usankás hadifogolyra, Kirk Hammett csak úgy ott van, Jason Newsted viszont eléggé kilóg a sorból erősen hip-hopos hatású kapucnis pulóverében.

Aztán egyszer csak elfogynak a koronák, a zenében is megindul valami baljós kiállás, és hirtelen mocorgás indul meg a tájékon - a papírsüvegek láthatóan életre kelnek! Patakok mentén, hegyoldalakon, síkságokon egyre-másra élednek fel a királyi fejfedők, eleinte csak lassacskán mozognak, majd egyszerre csak kibukkannak a hóréteg alól - a klip elején látható király szakasztott másai. Szótlanok, csendesek, de határozottak - elindulnak mindenfelől, fenyegetően, mint Macbeth fenyőerdei, egyenesen létrehozójuk felé.

Egy hatalmas tisztás közepén lelnek rá, óriási tömegük elől nincs menekvés - a király saját teremtményeinek fogságába került. Körbeveszik, majd szó szerint bekebelezik, pár másodperc múlva egy összefüggő fekete masszává változik a képernyő. Mahurin előzetes flashbackeket használ, ahogy haladunk a címbéli király törvényszerűen bekövetkező végzete felé, úgy jelennek meg képfoszlányok a jövőről - az elfeledett király kővé dermedt arcképéről valahol a föld mélyén.

Komor, de remekül kidolgozott klip a 'King Nothing', DVD-n a 'The Videos 1989-2004' c. korongon lehet hozzájutni.

 

 

Szerző: Kepkocka  2007.09.04. 15:33 Szólj hozzá!

Címkék: matt 1996 metallica king mahurin nothing

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr5157301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása