Az Ugly Kid Joe egy tipikus 90-es évekbeli MTV-favorit zenekar volt, jópár slágerrel, vicces klipekkel, aztán a kötelező süllyesztővel.

Nevük azonban nem merült teljesen feledésbe, mert amely slágereket letettek az asztalra, azok ott is maradtak, sőt, még pár kevésbé ismert gyöngyszem elkészítésére is maradt idejük, az egyik ilyen a 'Busy Bee' című 'rockballada' is.

Kiadójuk, a Mercury/Stardog valami miatt szívügyének érezte, hogy a kellően felhájpolt, befutottnak tekinthető bandát normális klipekkel támogassa, és az ekkor éppen legfényesebb alkotói korszakában lévő Matt Mahurint bízta meg a szám megklipesítésével - immáron másodszor, mert a zenekar legismertebb slágerét, a Harry Chapin-feldolgozás 'Cats In The Cradle' kísérőfilmjét is ő készíthette el (erről is szó lesz majd, türelem).

Mahurin - nem újdonság - ismét saját elképzelését vitte vászonra, amelyhez az UKJ tagjai csak asszisztálnak. A dal a hétköznapi emberekről szól, innen a 'dolgos méh' metafora is, Matt pedig ezt az alkalmat arra használta fel, hogy tősgyökeres New York-i lévén egy édes-bús ódát intézzen szeretett városához.

Az eddigi gyakorlattól eltérően itt most nagyon is tudjuk, hogy hol vagyunk, New York-i ez a klip mindenestül, annak ellenére, hogy a kötelező helyszíneket(nagyon szerencsésen) messziről kerüli a kamera, csupán utalásokat kapunk rájuk.

A Central Park központi szerepet kap, Matt több klipje is készült itt, szerencsére nem a képeslapokról jól ismert arcokat, élethelyzeteket láthatjuk, hanem a fényeket és az árnyékokat is. Mahurin jellegzetes húzása, hogy a kettőt összekeveri, a vidám dolgokat olyan szögekből fényképezi, hogy összeszorul a gyomrunk, a szomorúbbakra pedig mélységes empátiával tekint - már amennyire ezt egy kamera lencséjén keresztül teheti.

Néhány életkép:

Játszó gyerekek (ez a domb...mintha nem is létezne, olyan valószinűtlen a helyszín)

Jegyzetelő pincér (fantasztikus szögek - mintha egy fotóalbum elevenedne meg)

Utcasepró, amint szemetet dob ki (mindez persze lelassítva - egy ilyen teljesen hétköznapi mozdulat is képes kisebbfajta katarzist kiváltani...ezt csak Matt Mahurin tudja)

Nincstelen az utcán - de valahogy mégsem a kilátástalanság sugárzik a képről

Egy gondos kutyatulajdonos (lassú fade-out-tal jelentőségteljessé téve)

A New York-i mozgó képeslap mellett azért a zenekar is szerephez jut, egy koncerten rögzítették az ő részeiket, persze a külső helyszínekről megismert bravúros világítások es kameramozgások segítségével.

A képeslap aztán egy ajtó segítségével bezárul, de garantált, hogy a látottak többeket is képesek meggyőzni, hogy a mesteri fotográfia és a videoklip műfajának összeházasítása igenis jó dolgokat eredményezhet. Sajnos ez a klip nem jelent meg hivatalosan, a Youtube-on keresztül viszont elérhető mindenki számára.

Szerző: Kepkocka  2007.09.04. 12:07 Szólj hozzá!

Címkék: 1993 matt kid joe mahurin bee ugly busy

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr52157117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása