Montázsklip-klasszikus a nyolcvanas évek elejéről. (Ezúttal Dailymotion-ös a link, a YouTube-nak nincs meg az eredeti változat)

 

Két akkora név, mint David Bowie és a Queen külön-külön is izgalmas, hát még ha összeeresztjük őket. Sokáig tervezgették közös akciójukat, a végeredményt (valószínűleg mindkét előadó méretes egójából kifolyólag) többféleképpen is kiadták, egyrészt egy kislemezen, másrészt a Queen 'Hot Space' című, egyébként felejtős albumán.

Sokáig nem tudtak megegyezni a szám címét illetően, egy ideig 'People On Streets' címen futott a dal, a kiadást megelőző hétel lett 'Under Pressure' belőle. Mivel mindkét előadó külön-külön intézte ekkor dolgait (turnézás, miegymás), David Mallet rendezőnek nehéz dolga volt, hogy megfelelő ötletet keressen a várhatóan slágergyanús szerzeményhez készítendő videóhoz.

Végül a legkisebb erőbefektetéssel járó megoldást változtatta, leült a vágóasztal elé, beszerzett egy-két régi fimet, filmhíradót és dokumentumfilmet, aztán nekilátott vagdosni, Freddie-t és Davidet pedig jól kihagyta az egészből.

A központi téma a 'nyomás', és annak megnyilvánulásai. Elsőként adja magát a motorika, ez foglalja keretbe a klipet, majd házbontásokból láthatunk emlékezetes pillanatokat.

Ezt követően a munka illetve annak hiánya által kiváltott társadalmi nyomás bemutatása következik, az 1929-es világgazdasági válság idejéből származó híradórészletekkel:

Remek ugrás az 1968-as diáklázadásokat bemutató képsorozat, innen azonban a régi hollywoodi filmeké a terep, előbb 'ijesztő' (mai szemmel inkább komikus) horror- majd egymásraborulós csókjelenetek követik egymást. Ezután újra a hatvanas évekre, a hippifesztiválokra utazunk (piros pont a szinpad és zenészek be nem mutatásáért), majd egy roncstelepen kötünk ki - a 'this is ourselves' sor elhangzása ekkor több, mint ironikus.

 

Különböző jogi problémák miatt (elsősorban a 'Nosferatu' c. némafilm jeleneteinek alkalmazása volt a fő ok) Mallet készített egy másik változatot is, ebben más régi filmek vannak, ennyi a különbség. A hivatalosan kiadott változat a 'Greatest Video Hits 2.' című DVD-n látható. A másik verzió megtekinthető itt:

 

Szerző: Kepkocka  2007.08.07. 11:39 Szólj hozzá!

Címkék: 1981 david queen bowie under pressure mallet

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr58134304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása