Aphex Twin klip - még a 'Come To Daddy' előtt.

Bár a hangszereit szétszerelő majd újra összerakó, elektro-innovátor csodagyerek régóta részítette már semmihez nem fogható hangulatú szerzeményeit, első albumát csak 1992-ben jelentette meg, amit egy évvel később követett az 'On' EP.

Richard D. James ezzel a számmal egy igazi MTV-slágert hozott össze, 1993 tavaszán nem volt nap, hogy óránként ne került volna sorra a zenecsatorna műsorán. Mivel nem is különösebben hosszú darab, műsorok előtt-után, helykitöltő céllal is elég sokszor játszották, komolyan előrelendítve ezzel Richard pályafutását.

A videót a későbbi britpop-kulcsfigura Jarvis Cocker és Martin Wallace készítették, kettejük közül inkább Wallace volt az, aki később is maradt a műfajnál, míg Cocker inkább az életvitelszerű zenélést választotta (nem sok hiányzott ekkoriban a Pulp áttöréséig).

A klip egy nagy játék. Egy tengerparton készült (szinte tapintható a hűvös angol tenger hangulata), amelyet egy hajókormány megrántásával különböző fantázialények népesítenek be. Az elszállós zenéhez tökéletesen passzolnak a stop-motion technikával felvett jelenetek, amelyek egy búvár körül bonyolódnak.Időnként 'Deus Ex Machina' történik, egy nagy kéz is beavatkozik az események alakításába. A búvár jön-megy, kicsomagolja Richard kartonszobrát, helyére teszi, majd átrakja, a szobor életre kel, birkóznak egyet, a búvár gyűz, a szobor ismét a helyére kerül...majd ugyanolyan gyorsan véget is ér az egész, ahogyan kezdődött.

Kísérleti filmként, videoinstallációként is bőven megállja a helyét ez a kisfilm, amely azért keltett annak idején feltűnést, mert elsőként mert szakítani az elektronikus tánczenei klipek kliséivel és a hagyományos kísérleti filmek eszközeit használta fel a gagyi hatású számítógépes effektek helyett.

 

Ritkasággyűjtők Aphex Twin 'Come To Viddy' című videokazettáján keressék, de a Warp Records 'The Videos 1989-2004' című válogatás-DVD-jén is megtalálható.

Szerző: Kepkocka  2007.08.06. 14:11 Szólj hozzá!

Címkék: 1993 on martin aphex twin jarvis cocker wallace

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr4133551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása