Ugorjunk kicsinyég vissza az időbe, mintegy 10 évet az előző kliphez képest (és mintegy harmincat a mai dátumra vonatkozólag), 1977, Németország, Kraftwerk.

A Kraftwerk annak idején forradalmat csinált az elektronikus zene szélesebb néprétegekhez való eljuttatásával, mindemellett egy eléggé figyelemre méltó image-et is ki tudtak alakítani magukról. Kezdetben stréber műegyetemistáknak tűntek, akik most szöktek ki a Központi Fizikai Kutatóintézetből, ez később jólfésült dekadens úriemberekké módosult, innen némi totalitárius ihletettséggel sikerült eljutniuk a pont általuk megénekelt ember-gép státuszba, ahol mind a mai napig elég jól érzik magukat.

Az 1977-es 'Trans Europe Express' album idején azonban még az 'eletronikus dandy' szerep dívik náluk, ennek megfelelő a címadó számhoz készült klip is.

Az együttes egyik szellemi vezére, Ralf Hütter egy ízben megemlítette, hogy a közép-európai kultúra (hadd használjak egy rossz ízű szót: Mitteleuropa) magva a harmincas évekkel megszakadt (természetesen 1933-ról van szó), ezért a Kraftwerknek ott kell felvennie az elvesztett fonalat, ahol az abbamaradt. Így történhetett, hogy ebben a klipben mintha visszautaznánk a címbéli TEE-vel ezerkilencszázharmincvalahányba, hogy vessünk egy pillantást arra a világra, ami lehetett volna, ha a barna ing nem vált volna túlontúl népszerű ruhadarabbá.

Az illúzió tökéletes, a rendezők (Hütter és Schneider, a másik fő-Kraftwerk-agytröszt) archív felvételek morzsáit illesztik össze saját magukról készült jelenetekkel és az eredeti TEE prototípusról készített bemutató filmmel. Ezzel egyrészt visszautalnak arra, hogy amit látunk, az nem létezik (a makettváros jéghideg műépületei eloszlatnak minden félreértést, a bemutatott prototípus soha nem készült el), de ha mégis létezne, akkor az igen jó lenne nekünk (a klipben Hütter és Schneider mosolyognak és nevetnek, ami se ezelőtt, sem ezután nem történt meg Kraftwerk-klipben).

A klipben felhasznált techninkák is a harmincas évek filmgyártását követik, az egyes városokat bemutató versszakokat olyan szép körgyűrű-effektek választják el egymástól, hogy azt bármely kortárs filmrendező elismeréssel fogadná. Egy percre aztán feltűnik két akkoriban kurrens művész is, mivel Iggy Pop és David Bowie is több ízben jelezték, hogy komoly rajongói a Kraftwerknek, Hütterék köszönetképpen beépítették őket egy kicsit suta versszakkal a dal angol nyelvű változatába (és így a klipbe is).

A Kraftwerk ekkoriban kezdte el több nyelven is felvenni lemezeit, a TEE-nek készült angol és német nyelvű verziója egyaránt, a klipet is két verzióban vették fel, a német eredeti kékes-fehér monokrómban úszik, az angol zöldes-sárgásban, és a klip végén is van két kis eltérés (bár inkább csak az audio-részt változtatták meg, az egyikben több zakatolás van, a másikban kevesebb).

Ínyencek kedvéért itt a német változat is:

Sajnos, a Kraftwerk-videográfia méltó megjelentetése még várat magára, ez a klip jelenleg nem kapható kereskedelmi forgalomban.

Szerző: Kepkocka  2007.08.03. 12:32 Szólj hozzá!

Címkék: 1977 kraftwerk europe trans express ralf hütter florian schneider

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr91131412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása