A legjobb egy klasszikussal kezdeni, a Pink Floydba amúgy is elég nehéz belekötni (próbálja csak meg valaki...). Szóval, ez az első fecskénk, 1987-es születésű, azaz pontban a huszadikat tapossa.

1987-ben a Floyd csak ímmel-ámmal volt nevezhető zenekarnak, miután a korábbi 'kreatív géniusz' (Roger Waters) 1983-ban egyszerűen feloszlatta az akkor már több évtizede létező csapatot, színpadon pedig már 1981 júniusa óta nem lépett velük egy légtérbe. Volt is némi pereskedés a morcos, hiperérzékeny basszer és a zenekarral további terveket szövögető David Gilmour között, végül csak sikerült megegyezzenek, a Pink Floyd nevet Gilmour, az ekkoriban épp autóversenyzéssel elfoglalt Nick Mason dobos (és a később visszaédesgetett, eredetileg már 1980-ban kirúgott Richard Wright) használhatta, ám a csak Waters által szerzett koncepciók (The Wall, The Final Cut) Roger kizárólagos kezelésébe kerültek.

Gilmour nekiállt a semmiből felépíteni újra a Pink Floydot és ez némi erő-és kreativitásbefektetéssel sikerült is neki, mindenfelől összeszedett vendégzenészekkel (saját dobosukat csak két számban használták, hát igen, a kocsikormány nem éppen dobverő...) felvették az ' A Momentary Lapse Of Reason' című albumot, aminek első (felvezető) kislemezeként a 'Learning To Fly' című számot adták ki.

1987-ben az MTV már komolyan a mindennapok része volt, ezért mindenképp kellett egy videoklipet is szállítsanak a dalhoz, segítségért pedig az együttes régi barátjához és fegyverhordozójához, Storm Thorgersonhoz fordultak.

Storm már 1968 óte kísérte a Floydot, Aubry Powell-lel közösen ők készítették az 'A Saucerful Of Secrets' album borítóját. Ezután felvették a Hipgnosis nevet és lemezborítófotózással keresték meg a napi betevőt. Jellegzetes stílusuk miatt hamar rengeteg megrendelés között válogathattak, de a Floyd mindig privilegizált szerepet kapott. 1973-ban ők készítették a prizmás borítót a 'The Dark Side Of The Moon'-hoz, de a 'Wish You Were Here' emlékezetes kézfogója is Thorgerson/Powell munka.

Mozgóképkészítésre azonban inkább Thorgerson vágyott, az újjáalakult Floyd felkérését is ő külön fogadta el. (Miután persze elkészült az albumborító fotózásával, ami szintén az ő feladata lett.)

Miért jó ez a video? Mert úgy használja az alatta szóló dalt, hogy nem terpeszkedik rá, hagyja, hogy a nézőt is magával ragadja a szám ereje, amire csupán rásegíteni akar a képsorokkal.

A klip elején egy indián bámul a képünkbe olyan intenzitással, hogy bármit csinálhatunk épp, a következő percben úgyis a képernyőre fogunk meredni, majd miután gondoskodott eről, az indián mintegy 'odafordítja' a mi tekintetünket a magáéval együtt a történések felé. Egy kisportolt testű fiatalember dolgozik épp keményen egy búzamezőn, amely fölött egy repülőgép zúg el, aminek hatására az ifjú elhajítja a kaszát és inkább elindul a hegyekbe, hogy ott maga is megtapasztalhassa a repülés élményét. Thorgerson csak nagyon nagy vonalakban festi le a nézőnek a tájat, pár pillanatot veszteget csak az utazás megmutatására is, mert nem is ez a lényeg, hanem maga a repülés, amit úgy tűnik, hősünk nemcsak tanul, hanem már meg is tanulta. A hegyoldalon pár madártoll segítségével történik meg az átlényegülés, majd jöhet is a zuhanás...emberünk ezután már sólyomként szeli át az eget, majd elszáll egykori otthona fölött. Thorgerson ezt a történetet nem érezte kellően kidolgozottnak, és elkészített még egy változatot is a klipből, melyben az imént említett szál mellé még két másikat is felvett, tegyük hozzá, teljesen feleslegesen. A második változat alant látható:

 

Hogy ez a vasalógépes pilóta, meg az anyjától elrohanó vörös hajú kisgyerek milyen pluszt tudott hozzátenni az önmagában is teljesen jól megálló sztorihoz, nem tudni. Ráadásul a 'Learning To Swim' cím inkább lenne megfelelő ehhez a verzióhoz. Mindenesetre az MTV már két hét múlva levette a műsorról ezt a variánst, és többet nem is tette vissza. Magyarországon egyébként furcsa módon inkább ez a változat volt elterjedt, a kilencvenes évek közepén a szép emléű A3 adó valami meghatározhatatlan okból kifolyólag naponta elsütötte egy Márton Csaba-show és egy Vilmányi Gábor vezette telefonos vetélkedő között.

Bolti forgalomban a 'Learning To Fly' a P.U.L.S.E. című DVD-n szerezhető be. Természetesen a 'normál' változatot találjuk itt.


Technikai info: az egyes postok számai nem a képzeletbeli lista helyezéseit jelentik.

Szerző: Kepkocka  2007.08.02. 14:56 3 komment

Címkék: zene video 1987 pink to floyd fly learning

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr93130816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem · http://olahandras.blog.hu 2007.08.07. 14:00:11

Számomra a Pink Floyd kb. a Fal-ig a giccsnélküli pátoszt jelentette. Amit utána csináltak mind zeneileg, mind dizájnilag, az nekem már giccses. Bőven.

Azért Klam-ban életreszóló élmény volt látni/hallani élőben, de itt is a régi számok ütöttek.

sb 2007.08.31. 13:55:05

hahó! Most olvastam a Pink Floydról:

popblog.blog.hu/2007/08/24/pink_floyd_reloaded

mit szóltok hozzá?
süti beállítások módosítása