Első, igazi 'kőbe vésett' videónk. Minden valamirevaló videós fórumon írtak már a 'Street Spirit'-ről, mondtak róla hideget-meleget (na jó, hideget azért annyira nem), most én is vetnék rá egy kósza pillantást.

Hiába tagadnám, egy ideig, komoly Radiohead-rajongó voltam, ám úgy tűnik, nem elég 'szilárdan'...az utóbbi években nem igazán vettem elő Radiohead lemezt, nem látom, hogy Thom Yorke-ék merre akarnak haladni, kicsit úgy tűnik, hogy elvesztek abban a zűrzavarban, amit saját maguk kreáltak.

Ám ha visszakanyarodunk 1996-ba, ott még az égadta világon semmi gond nem volt, sőt, ez volt az az év, amikor is a Radiohead tucat-gitárpopbandából az évtized meghatározó zenekara címért először szállt harcba a 'The Bends' c. albummal. Nagy különbséget mutatott ez az előző korongjukhoz képest, ugyanis nemcsak egy jó dal volt rajta, hanem jószerivel az egész korong zseniális számokból állt. A 'Street Spirit' volt a lemez záródala, ami már eleve megkülönböztetett szerepet jelentett, úgyhogy amikor a kiadói döntés értelmében kislemez is lett belőle, a zenekar kreativitásban amúgy sem szűkölködő tagjai valami különlegeset szerettek volna hozá videoklipként kihozni.

Jonathan Glazer, egykori reklámfilmrendező, tökéletes megoldásnak bizonyult: a saját hangjára épp ebben az időban rátaláló direktor egy valóságos videokölteményt készített a 'Street Spirit'-hez, ahol tökéletesen fedte fel a dal rejtett rétegeit.

Talán a címbéli 'spirit' lehetett a kiindulópont, a klip ugyanis tobzódik a spiritualitásban, igazság szerint ellentétek párharcából áll: valóság-alom, szilárd-folyékony, nehéz-súlytalan, gyors-lassú ellentétek mozgatják. Különös, hogy utcát egyáltalán nem látunk, mintha egy lecsupaszított, dísztelen vándorcirkusz táborhelyén lennénk - erre utalhatnak a fekete ruhás nők, és a kutyát trenírozó gyerek is. Az együttes tagjai szerves részét képezik a történéseknek, Thom Yorke a fizika törvényeit állítja fejre egy kocsi tetejéről való leugrásnál, majd saját klónjával szórakozik, Jonny Greenwood szinte 'berepül' lakókocsijába míg Phil Selway dobos körül tollak repdesnek (mintha pillangók lennének - telitalálat). Konkrét történet nincsen, a klip egyfajta 'vizuális csemegeként' szolgál, ám a hatásvadászat legcsekélyebb jele nélkül.

 

Ahogyan várható volt, minden fontos operatőri díjat elvitt 1996-ban, klip-ikonná vált, Jonathan Glazer pedig az egyetlen rendező lett, akit a Radiohead kétszer is felkért (a 'Karma Police' nekünk is melldüllesztésre adhat okot, Yorke mellett Kovács Lajos parádézott a klipben). Készített egy 'Sexy Beast' című filmet is, de annak sok visszhangja nem maradt.

 

A 'Street Spirit' a '7 Television Commercials' című DVD-n található meg.

Szerző: Kepkocka  2007.08.07. 12:49 Szólj hozzá!

Címkék: radiohead street 1996 spirit jonathan glazer

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr52134372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása