Katapultáljuk magunkat a grunge-robbanás második évébe és tekintsük meg, hogy egy akkor már veteránnak számító San Francisco-i csapat miként is boldogul a kockásinges esztétikával.


A Faith No More tudta, hogy is kell úgy összemosni a funkot a metállal és a punkkal úgy, hogy ne tűnjön majmolónak/hiteltelennek még véletlenül sem. Energiától duzzadó zenéjüket azonban sokáig nem sikerült kellően színvonalasan csomagolniuk, egyetlen emlékezetes momentumuk az volt, amikor az 'Epic' klipjében Björk aranyhalát látták vendégül egy kis  kopoltyús tátogás/csapkodás erejéig.

Az 'Angel Dust' albumtól kezdve azonban helyükre kerültek a dolgok. Kevin Kerslake rendező fogott hozzá az új arculat kidolgozásához, az eredmény pedig, ha nem is egetverően zseniális, de figyelemreméltó.

Kerslake hőkamerára emlékeztető felvételeket használt a klip nagyobbik részében, ez jellegzetes vonása a rendezőnek, a korai Smashing Pumpkins és Nirvana videókban is használta ezeket a kék-vörös-lila-narancssárga erősen temperás színeket, itt ezek csaknem egyeduralkodóak.

Persze egy szimpla performansz-klippel már akkor is nehéz volt komolyabb sikert elérni, ennél azért többre volt szükség.

Kerslake ezért egy igen vékonyka hangulati-narratív szálat is bevitt a forgatókönyvbe, a zene vontatott, lódobogásra emlékeztető ritmusából kiindulva lovakkal és egy hírhedt középkori kivégzési mód, a felnégyelés felidézésével próbálta hangulatosabbá tenni művét. Láthatunk még ezen kívül szaladgáló ministránsokat és nagy kőkereszteket is, de ezeknek jelentősebb szerepük nincsen, a rendező szándéka szerint olyan 'elvont' hatást kölcsönöznek a klipnek.


Természetesen az MTV rögtön vérszemet kapott és ki is szedte  a felnégyelős részt a sugárzandó változatból, kihúzva ezzel a klip egyetlen 'méregfogát', amely ezzel egy lett a sok nagy rotációjú rockvideók közül, egy darabig sokat játszották, aztán meg nem.


Ha jobban belegondolunk, ez így is volt rendjén, egy tisztességes iparos jól mgcsinált, de feledhető munkája a 'Midlife Crisis', hivatalosan az FNM 'Who Cares A Lot - The Greatest Videos' c. VHS-kazettáján férhető hozzá.
Szerző: Kepkocka  2007.08.05. 09:11 Szólj hozzá!

Címkék: 1992 no crisis kevin faith more midlife kerslake

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr87132570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása