Matt Mahurinról a kliprendező-géniuszról már ejtettem szót korábban, most egy pár bejegyzésen keresztül az ő munkái kerülnek terítékre, hiába no, a jó bornak is kell a cégér.

A Bush-t nagyon sokan az egyik legtehetségtelenebb Nirvana-kopírozó zenekarnak tartották, angolok ugyan, de legnagyobb sikereiket az USA-ban aratták, ahol az éppen kimúlófélben lévő grunge-láz egyaik utolsó hullámverései voltak. Szerény véleményem inkább megvédi a zenekart, ugyanis semmi gond nincs velük, a számok vállalhatóak, akkor is, ha különösebb eredetiség nem szorult beléjük, Gavin Rossdale pedig igenis bír némi karizmával, mint frontember. Persze ehhez égetően szükségük volt arra, hogy a kezdeti lépéseket avatott vizuál-guru segítségével tegyék meg, Matt Mahurinnál pedig kevesebb alkalmas jelentkező akadna erre a posztra.

Már megismerkedésük sem volt mindennapi. Az éppen New Yorkban grasszáló zenekar a Central Parkban futott össze egy hátrafelé korcsolyázó fickóval (Mahurinnal) akivel beszélgetésbe bonyolódtak, Matt pedig szimpatikusnak trtotta a zenekart. Ez a szimpátia később a piszkos anyagiakban is megnyilvánult, Mahurin ugyanis a normál forgatási díj töredékéért vállalta el a csapat által kiválasztott szám, az 'Everything Zen' vizuális formába öntését.

A szám címe is elég homályos, a címbéli 'Zen' a zen-buddhista filozófiával való kapcsolatot sugallja, amiről elsőre legtöbbünknek a 'nyugalom', 'béke', 'harmónia' szavak ugranak be. Matt Mahurin persze ennek a homlokegyenest ellenkezőjét szeretné nekünk bebizonyítani - ahogy maga a szám is ezt teszi. A vezérfonal maga a refrén: 'Try to see once my way / Everything Zen - I don't think so'. Lássuk, hogyan kéne máshogy is nézni a dolgokat.

Már a kezdő kockák is elárulják, hogy a Mahurin-univerzum újabb területére nyerünk bebocsáttatást: elmosódott, ferdén fokuszált képek egy ház sarkáról, ahonnak madarak szállnak fel. Aztán dörrenek a gitárok, a képernyőt pedig furcsa, nem egészen evilági figurák népesítik be, akik valahonnan nagyon messziről kerültek ide - vagy talán épp a szomszédból? Nem lehet eldönteni. Egy magas alak egy nőt cipel a vállán, egy különös lény grimaszol a kamerába, majd megjelennek az együttes tagjai egy elhagyatott, ismeretlen funkciót betöltő épületben, tonnányi szárazjég között, amlyek folyamatos felhőbe burkolják őket. Különféle fénycsóvák árnyalják a képet, amik a legváratlanabb szögekből érik a zenészeket, akik kifejezetten ijesztőnek tűnnek emiatt.

A furcsa lények egymást váltják a képernyőn, arcukat nem láthatjuk, mert a legkülönfélébb állatok maszkjait öltik magukra. Disznót, rókát, contvázat láthatunk, valamint magát Miki egeret, pontosabban annak korcs-mutáns fattyát, akit maga Matt Mahurin alakít - ennyire élvezte a közös munkát Gavinékkel.

Történet nincs, az egész klip a címbéli 'Everything Zen' kitétel cáfolata akar lenni, a tudatalatti legrejtettebb zugából idehozott rémségekkel, amely cáfolat a lassan zúzó, rapszodikus, hol sejtelmes, hol kemény(kedő) zenével éri el igazán a kívánt hatást. Ennek megfelelően nincsenek is csúcspontok, vagy kiemelkedő jelentőségű események a klipben - mert nincs is szükség rájuk, Mahurin elegendőnek tartja, ha a lények teszik a dolgukat, úgyis tovább fognak elni az erre fogékony nézőben. Matt csak bemutatja a jelenségeket, az esetleges további azonosulás, vagy elutasítás, egyáltalán bármilyen további érzelem már a néző dolga.

A helyszínek kiválasztása is tökéletes: igazából nem tudjuk, hogy éppen hol vagyunk, csak utalásokat láthatunk New Yorkra (a Brooklyn Bridge részletei kivehetőek, csakúgy, mint a Central Park egyik hídjának pillérei), a helyszín így éppen olyan rejtélyes lesz, mint maguk a bemutatott 'cselekmények'.

Közben a szárazjég egyre áthatolhatatlanabb lesz, a lények tesznek még egy utolsó 'bemutatót', majd a démoni karnevál ugyanúgy ér véget, ahogyan elkezdődött.

Az 'Everything Zen' meghozta a Bushnak a kívánt áttörést, mint már említettem, elsősorban az USA-ban, ettől kezdve számoltak velük jelentősebb tényezőként. A zenekar tudtommal már nem létezik, a pályaösszegző 'Zen X Four' című 2005-ben megjelent DVD-n találhatjuk meg az 'Everything Zen'-t.

 

 

Szerző: Kepkocka  2007.09.04. 10:54 Szólj hozzá!

Címkék: bush 1994 zen matt mahurin everything

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelokepkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr3157064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása